Filmutbildningen leder till…

Detta_leder-1024x630Bild från examenfilmsinspelning i Stillerskas studio.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET – Utbildningen på Stillerska är Estetiska programmet och det ger dig en bred högskolebehörighet och möjlighet att söka till olika utbildningar inom humaniora, juridik, teologi, beteendevetenskap, psykologi, samhällskunskap och inom ämneslärare. Du har möjlighet att läsa matematik 2b och Engelska 7.

DET HÄR FÅR DU HOS OSS – Utbildningen ger dig en genuin och förberedande filmutbildning. Du kommer att arbeta med en rad olika filmprojekt där du lär dig kreativt entreprenörskap med projektmetodik. Du får skriva manus, filma, ljussätta, ta ljud, ge regi, redigera och bygga scenografi. Du övar under alla tre åren på att bli medveten om ditt personliga uttryckssätt och gör en portfolio som du kan använda efter utbildningen, när du söker arbete och högskolor. Under det sista året så gör du din examensfilm. En film på cirka 10 minuter i valfri genre som i juni visas för publik på biograf.

FRAMTIDA YRKEN INOM FILM – Filmområdet är brett. Efter tre år hos oss så har du möjlighet att arbeta som assistent eller praktikant inom manus, regi, filmfotografi, ljud, ljus, scenografi, mask/kostym, redigering och grading. Framtida yrken finns inom de specialområdena.

EFTERGYMNASIALA SKOLOR  – Filmutbildningen ger dig en professionell högskole- och filmförberedande gymnasieutbilning. Det innebär att du kan söka vidare till högskola för att få en gedigen filmutbildning. Det finns också flera olika förberedande film- och konstutbildningar på folkhögskolor. Dessa ger en påbyggnad inför konstnärliga filmhögskolor.

FILMHÖGSKOLOR – Några av de är:

STDH (Stockholms dramatiska högskola)
http://www.stdh.se/,

Filmhögskolan i Göteborg
http://www.akademinvaland.gu,

Den danske filmskole i Köpenhamn
http://www.filmskolen.dk/,

New york film academy
http://www.nyfa.edu/film-school-programs/,

Till de skolorna krävs arbetsprover och intagningsåldern är oftast runt tjugofem.

UNIVERSITETET – Du kan också välja olika utbildningar på universitetet tex inom filmvetenskap. Men även andra utbildningar. Estetiska programmet ger allmän högskolebehörighet, sen är det olika förkunskapskrav beroende på vad du vill läsa.

ARBETA – Vill du jobba med film direkt efter gymnasiet så kan du arbeta som assistent inom olika områden på olika filmproduktioner. Vi har ingen praktik i vår utbildning, men våra filmlärare arbetar i branschen vilket ger eleverna möjlighet att få prova på ett yrke. Många av våra elever är drivna och ambitiösa och arbetar under de här tre åren också utanför skolan med olika uppdrag.